Ron P.: ijzersterke kandidaat voor levenslang (UPDATE)

Anneke van der Stap

(zie update onderaan!!)

De vader van Ronald P. vroeg dit weekend in De Telegraaf om levenslang voor zijn zoon. Die staat nu terecht voor de moord op Anneke van der Stap uit Rijswijk. Het is geen irreëel verzoek. Mocht het openbaar ministerie in Den Haag de moord op Anneke van der Stap bewezen achten, dan is de kans dat tegen de moordenaar van Christel Ambrosius (Puttens moordzaak) levenslang wordt geëist erg groot.

P. kreeg 18 jaar cel in hoger beroep voor het doden van Christel Ambrosius. De moord werd net zoals het feit waarvan Ron P. nu wordt verdacht (moord/doodslag op Anneke van der Stap), voor februari 2006 gepleegd. Tot dat moment was 20 jaar de maximale tijdelijke gevangenisstraf. Nu is dat 30 jaar. Feitelijk is het voor Ron P. 2 jaar (het verschil tussen 20 en 18) of levenslang.

Voor levenslang is minimaal enkelvoudige moord of gekwalificeerde doodslag vereist. Ron P. is moord dan wel

Christel Ambrosius (1994)

doodslag ten laste gelegd. Justitie zal aannemelijk moeten maken dat Ron P. Van der Stap met voorbedachten raad heeft omgebracht. Kan het OM dat, dan ligt levenslang als eis voor de hand.

Het moet raar lopen wil de rechtbank de straf dan, indien moord bewezen wordt geacht, niet opleggen. Ron P. heeft dan twee moorden gepleegd in 1994 en 2005. Voor de Puttense moord hebben twee mannen vele jaren onschuldig vastgezeten. Ron P. heeft altijd ontkend de moord gepleegd te hebben.

De kans op tbs is vrijwel nihil: Ron P. heeft altijd geweigerd zich te laten onderzoeken. De kans op recidive lijkt groot. Waarom zou Ron P. in de toekomst niet nog een moord plegen als hij er twee heeft gepleegd? Mede om dat risico uit te sluiten zou levenslang logisch zijn. Los van het vergeldingsaspect en de impact van de zaken op de maatschappij.

Rechters zijn de laatste jaren terughoudend bij het opleggen van levenslang. De straf werd sinds begin 2008 slechts in twee zaken onherroepelijk opgelegd (een oorlogsmisdadiger nagelaten). Waarschijnlijk deels omdat de maximale, tijdelijke straf is verhoogd naar 30 jaar.

Dit jaar werd al tegen negen personen levenslang geëist. Zes keer in het liquidatieproces Passage en verder voor de schoonoudermoord in Zeeland, in hoger beroep in de Utrechtse drugsmoord en voor de moord op de tienjarige Jennefer in Rotterdam (nb: verdachte is op 10-09-2012 veroordeeld tot 18 jaar cel voor doodslag). De verdachte in de Zeeuwse zaak heeft overigens zelfmoord gepleegd.

Anneke was gefascineerd door Manga tekeningen

Het proces tegen Ron P. is razend spannend.  Is het bewijs tegen P. voldoende? Het bewijs bestaat vooral uit de spullen van Anneke die zijn gevonden bij P., het gegeven dat er in de nacht van de verdwijning van Anneke werd gepind met de pas van haar en verklaringen van P. aan medegedetineerden.

Er is geen rechtstreekse link tussen het lichaam van Van der Stap en Ron P. Zelfs de exacte doodsoorzaak bij Anneke is niet duidelijk.

Tip: volg het proces tegen Ron P. live via Twitter: @saskiabelleman van De Telegraaf

UPDATE: Vandaag (12 september) heeft het openbaar ministerie in Den Haag inderdaad levenslang geëist tegen Ron P. voor de moord op Anneke van der Stap. Justitie denkt dat verdachte Van der Stap in zijn bus heeft gedood en het lichaam vervolgens heeft gedumpt. De rechtbank doet naar verwachting op 28 september uitspraak. Hier meer over de eis