Ook 110.000 euro tipgeld brengt Hugo Charles niet terug

Charles: nog steeds zoek

Eind maart verdween de autocoureur  en -handelaar Hugo Charles uit het Limburgse Echt. De hoop dat hij nog levend opduikt is irreëel.

Iemand moet de man die een gewoon leven leek te leiden, om hebben gebracht. Zelfs het uitloven van een beloning van 110.00 euro, een ongewoon hoog bedrag voor een vermissing of moord, ‘triggerde’ niemand om de gouden tip te geven.

De vermissing van Charles is vreemd genoeg een zaak waar relatief weinig aandacht aan is besteed in de media. Waarom? Omdat Charles mogelijk betrokken was bij drugshandel?

Wellicht omdat er sinds zijn verdwijning nauwelijks ontwikkelingen zijn geweest in de vermissingszaak. Mensen zeggen hem gezien te hebben in Brazilië. Maar of dat waar is..

Hugo Charles is eigenaar van Charles Automobielen in Echt. Hij is vooral bekend van het racen. Hij scheurt onder meer in zijn BMW 120d in de Toerwagen Diesel Cup voor PS Autosport. Charles is een man die houdt van het leven en van zijn kinderen. Drie heeft hij er. Een zoontje van 2,5 en dochters van 18 en 21 jaar.

De autohandelaar gaat op 29 maart, althans dat zegt hij tegen zijn familie, naar een afspraak in Waardenburg. Met wie, dat vertelt hij niet. Hij tankt die avond nog bij tankstation De Lucht langs de A2 en belt rond 21.30 uur met zijn oudste dochter. Zijn laatste woorden zijn ‘ik hou van je, niet vergeten hè?’.

Op zaterdag 31 maart wordt de moeder van de Limburger gecremeerd. Grote afwezige: Hugo Charles. Zijn familie en vrienden weten dan zeker dat er iets met hem is gebeurd. De politie gaat op

De omgeving van restaurant De Meern

zoek naar Charles en zijn auto. Op 2 april onderzoeken rechercheurs zijn Audi die afgesloten geparkeerd staat op de parkeerplaats van AC-restaurant De Meern (langs de A12).

Op bewakingsbeelden ziet het rechercheteam dat de verdwijning onderzoekt hoe twee auto’s, waaronder vermoedelijk die van Charles, aan komen rijden. Op de parkeerplaats staan dan vier mensen te praten. Een vijfde man komt op de groep aflopen. Had Charles hier een afspraak? Is hij bij iemand al dan niet onder dwang in de auto gestapt?

Charles leek een normaal leven te leiden. Mensen in het dorp en zijn beste vriend die ik in de maand na zijn verdwijning sprak, wisten niets van criminele activiteiten. Ze waren volledig verrast door zijn verdwijning.

Toch is er iets raars. De recherche ontdekt dat er een schietincident had plaatsgevonden in een garagebox aan de Bleekwal in het nabijgelegen Susteren. Iemand had er schoten gehoord. Een kijkje in de box levert bijzondere vondsten op.

In een Porsche  prijkt een kogelgat midden in de carrosserie van de kofferbak. In het motorblok van de sportwagen zit een kogel. De recherche vindt in de dubbele garagebox ook sporen van harddrugs. Het meest relevante: er ligt een etiket met de naam van het autobedrijf van Charles.

De recherche gelooft niet in toeval en vermoedt dat de autohandelaar misschien iets wist over wat er zich afspeelde in de loods. Of iets had gezien wat hij niet mocht weten. In het programma OpsporingVerzocht wordt gesuggereerd dat ‘er misschien een kant in zijn leven was, waar hij niet graag over sprak’.

Dan is er nog iets. In de nacht van 29 op 30 maart blijken er twee mannen, een Marokkaanse man uit de omgeving van Amsterdam en een negroïde man, aangebeld te hebben bij Charles’ woning. Ze wilden hem spreken. Maar Charles was er niet.

De recherche komt geen stap verder. Het Openbaar Ministerie looft 10.000 euro uit voor de gouden tip. Zonder resultaat. Vrienden van Charles gaan rond met de pet. Ze zamelen maar liefst 100.000 euro tipgeld in. Het geld is nog onaangeroerd. En het rechercheteam dat de vermissing onderzocht is inmiddels ontbonden.

Poseren met Balkenende

De politie denkt dat Charles niet meer leeft. Een lezer stuurde mij deze maand een mail. Meerdere mensen zeiden Charles gezien te hebben in Brazilië, volgens hem. Het is een terugkerend verhaal bij verdwijningen. Vermiste personen duiken overal op. De politie zegt het ‘Brazilië verhaal’ niet eerder te hebben gehoord.

De vermissing van Charles heeft mij altijd geïntrigeerd. Helaas is er landelijk relatief weinig aandacht aan de verdwijning besteed. Terwijl de zaak die aandacht wel verdient. Daarom nog maar eens de feiten op een rij.

Reageren? mickvanwely@gmail.com