‘Geen besmetting door injecties’

Hans J. en rechts Peter M. (tekening Annet Zuurveen)

De slachtoffers in de Groninger-hiv-zaak zijn niet besmet geraakt door injecties met hiv-besmet bloed. Peter M. en Hans J. wilden dat wel. Dat is de kern van het arrest van het Arnhemse Hof. Dat deed vandaag uitspraak in de hiv-zaak.

Het Hof acht net als de Groninger rechtbank eerder, niet bewezen dat de slachtoffers hun hiv-besmetting hebben opgelopen door de injecties. Dat had ook kunnen gebeuren door seks met anderen. Eerder.

Peter M. en Hans J. zijn nu alleen veroordeeld voor poging zware mishandeling. En niet voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, oftewel het voltooide delict. Dat betekent lagere straffen: van 12 en 9 naar 8 en 5 jaar. Een overwinning voor de advocaten.

Juridisch gezien klopt het arrest van het Arnhemse Hof  als een bus. Het arrest van het Leeuwarder Hof was vooral een

Boek: de Groninger hiv-affaire

knappe constructie, die zorgde voor stevige straffen. De verdediging was er hoogst verbaasd en terecht verontwaardigd over.

Toch is het raar: Peter M. en Hans J. hadden de intentie om anderen te besmetten door hen met hiv-bloed in te spuiten. Deskundigen zeiden dat besmettingen heel goed  het gevolg hadden kunnen zijn van de injecties. Hans J. had er uitgebreid over verklaard. En toch zijn ze vandaag vrijgesproken van het moedwillig besmetten door injecties.

Bij het schrijven van het boek over de Groninger hiv-affaire had ik een gesprek met een gedragsdeskundige die Peter M. en Hans J. onderzocht. Ik herinner me zijn woorden: ‘los van elkaar is er niet zo veel aan de hand. Maar zijn ze samen, dan ontstaat er een bizarre chemie. Een gevaarlijke chemie.’

Ik hoop vooral dat Peter en Hans ver weg blijven van elkaar.

Meer weten over deze zaak? Lees mijn boek Verdoofd, verkracht en besmet. Er zijn onlangs nieuwe exemplaren gedrukt.  Plak aan het eind van het verhaal dit arrest inzake de Groninger HIV-zaken en het is compleet..