Matpartij ‘motorclubs’ met dode

Alle ogen waren deze week gericht op de knokpartij donderdag in het Van der Valk hotel in Rotterdam, tussen leden van de Hells Angels en de Mongols. Een soortgelijk incident vond plaats in Duitsland waarbij wel een dode viel. De achtergrond van dit gevecht is interessant.

Bizar genoeg op dezelfde dag dat Angels en de Mongols op elkaar inbeukten en schoten losten, raakten leden van rivaliserende motorclubs slaags in het Duitse Heidenheim. Ongeveer 690 kilometer van Rotterdam. Op de motor een dagje rijden.

Heidenheim ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, dat een zware dobber heeft aan motorbendes. Alleen al in deze deelstaat hebben clubs 83 chapters of clubhuizen. Nergens in Duitsland is de concentratie zo groot. Dit zijn beelden van een eerdere ‘mars’ van de Jackets door Heidenheim. Zo’n optocht van onfrisse types met hesjes kan voor burgers zeer intimiderend zijn.

tribunsEen confrontatie tussen leden van de Black Jackets en de United Tribunes op de openbare weg donderdag in het centrum ontaardde in een schietpartij. Kort na de schietpartij zochten zo’n zestig leden van beide groeperingen elkaar op in Heidenheim. De politie greep in en nam talloze steek- en vuurwapens in beslag bij de leden. Een 29-jarig bendelid dat donderdag werd geraakt, overleed zaterdag.

De Black Jackets en de Tribuns bestaan al enkele jaren in Duitsland. De Jackets hebben ook in Nederland een afdeling, namelijk in Klarenbeek. De meeste leden van deze clubs dragen weliswaar een hesje en noemen zich MC’er, maar rijden geen motor.

Er zijn steeds meer ordinaire straatgangs die zich weliswaar een MC noemen en het uiterlijk hebben van een motorbendelid, maar nog nooit op een ronkende tweewieler hebben gezeten. Hoogstens een brommer of scooter.

(foto: 1Limburg)
(foto: 1Limburg)

Ze gebruiken wel de structuur  van een traditionele MC’s: een gesloten gemeenschap met een streng toelatingsbeleid, en eigen uiterlijke kenmerken. Opvallend is het aantal allochtonen: in Duitsland vormen Koerden en Bosniërs van dit soort gangs. Het zijn criminele groeperingen met belangen in de drugs- en prostitutiewereld. Soms sluiten ze allianties met echte motorclubs als de Angels en de Mongols. Puur spierballenvertoon en om klusjes op te laten knappen.

Openbare confrontaties tussen MC’s zoals die er waren in Rotterdam en Heidenheim zullen vaker in Nederland plaatsvinden. Het aantal groeperingen, MC’s en gangs die zich als zodanig gedragen, groeit en de onderlinge concurrentie wordt heviger.

Zoals de komst van de Bandidos begin 2014 leidde tot een golf aan geweld, zal de expansiedrift van de Mongols ook zeer waarschijnlijk leiden tot confrontaties. De knok- en schietpartij in Rotterdam zal de verhoudingen op scherp hebben gezet.