Knoops: man zat onterecht vast voor moord Maja van Vloten

Knoops dient herzieningsverzoek in

Het is een bizar verhaal. Elf jaar lang stond de moord op de Groningse Maja van Vloten (49) op 13 september 1994 te boek als een groot mysterie. Een loepzuivere cold case zaak. In 2005 meldde zich bij de politie de 52-jarige oud-Libanon veteraan Karel van O. die de moord opbiechtte. De Groninger was ziek en wilde het geheim Van Vloten niet mee zijn graf innemen. Mooi: kat in het bakkie, oude moord opgelost. Maar deugde zijn bekentenis wel?

Van O. werd op basis van de bekentenis, daderkennis en een vaag DNA-spoor veroordeeld tot acht jaar cel. Zat de straf ook uit.

Twee oud-politiemensen van het Groninger korps geloofden niet dat de man de waarheid sprak. Ze legden de zaak neer bij dé man van de gerechtelijke dwalingen in Nederland, de advocaat Geert-Jan Knoops. Die heeft nu een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend. Volgens Knoops en de oud-politiemannen Dick Gosewehr en Harrie Timmerman heeft de man het niet gedaan. Ze vinden dat de zaak overnieuw moet.

Karel van O. voor de rechtbank (Tekening: Annet Zuurveen)

In 2005 waren er al wat twijfels bij politie, justitie en de rechters. Toch werd Van O. veroordeeld. Maar waarom zou iemand een moord bekennen als hij die niet gepleegd heeft?

In het herzieningsverzoek staat dat de gedragsdeskundigen die Van O. onder de loep namen onvoldoende zijn medische doopceel hebben gelicht. Zo had de Groninger een paar jaar voor

Prof H. Merckelbach (foto: Merckelbach.nl)

zijn dood een hersenbloeding en was hij mogelijk getraumatiseerd door zijn Libanon-verleden. De bekende forensisch psycholoog professor Merckelbach schrijft in het herzieningsverzoek dat het verleden van Van O. mogelijk heeft geleid tot een valse bekentenis.

Sommige verklaringen van Van O. uit 2005 deugen niet. Zo zei hij Van Vloten 3 keer te hebben gestoken terwijl ze op haar rug in bed lag. Maar de vrouw was bijna dertig keer gestoken. En veelvuldig in de rug.

Knooops stort zich niet zomaar op een zaak. Kennelijk ziet hij echt mogelijkheden. In een gesprek donderdag zei de advocaat overtuigd te zijn van de onschuld van Van O. Knoops zorgde er eerder voor dat De Twee van Putten (Puttense moordzaak) en Ina Post op vrije voeten kwamen. Ze zaten vast na valse bekentenissen.

Niet onbelangrijk: Van O. heeft zelf ingestemd met met herzieningsverzoek.Volgens Knoops weet de man niet meer of hij de moord heeft gepleegd.

Lees vandaag meer in Dagblad van het Noorden vandaag of luister de uitzending van BNNToday van 22/11/2012 terug.

Lees hier blogs van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra. Die woonde in 2005 de zitting bij. Lees hier de website van Gosewehr en Timmerman