Jacobse & Van Es ‘for real’: de Haagse penoze

(Vanavond om 21.15 uur praten we over het boek Haagse Penoze  in de crimerubriek van BNNToday)

Over sjacheraars en keiharde boeven

Terwijl de Amsterdamse onderwereld vrij bekend is, is de Haagse dat niet. Best vreemd. De kamper Piet Schneider was één van de grootste criminelen van het land. De broers Denie waren berucht in Nederland vanwege vele overvallen en gijzelingen. En de geliquideerde Marco Eijk: hoeveel moorden pleegde hij of liet hij plegen? Twee, vier, zes?

Misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink dook voor het boek ‘Haagse Penoze‘ in de wereld van ‘de vrije jongens’ in Den Haag: schlemielen, domme overvallers, sjacheraars, maar ook keiharde, slimme criminelen. Voormalig cokebaron Piet Schneider werd door justitie bijvoorbeeld omschreven als ‘de Pablo Escobar’ van Nederland.

Het boek van Korterink bevat talloze verhalen over minder bekende en bekende criminelen. Hij beschrijft onder meer de allereerste liquidatie in Nederland die vanaf een motorfiets werd gepleegd, de gijzelingen van de broers Denie en de bemiddelende rol daarbij van moeder lief en de verklaringen van de ex-crimineel Nico van Empel over kindermoordenaar Koos Hertogs.

Er zijn veel spannende verhalen en getuigenissen rechtstreeks van betrokkenen. Korterink had ook beschikking over het Sinis-dossier over de groep rond Schneider en komt met gedetailleerde beschrijvingen van de activiteiten van de organisatie en het rechercheonderzoek. Een aanrader.

Bij het lezen van het boek moest ik regelmatig denken aan Jacobse & Van Es, de briljante typetjes van Van Kooten & De Bie. Hier gingen ze in de cokehandel.

Bestel nu Haagse Penoze van uitgeverij  JustPublishers 300 blz. Prijs: 19,95

Vanavond om 21.15 praten we in de uitzending van BNNToday over het boek Haagse Penoze in de crimerubriek. Hierin ook fragmenten uit een gesprek dat we met de oud-crimineel Nico Van Empel voerden. Van Empel filmde in de bajes  kindermoordenaar Koos Hertogs stiekem voor Peter R. de Vries. Hij is een belangrijk persoon in het boek Haagse Penoze.