Gaf Monique opdracht om eigen vriend dood te schieten?

Vermoord bij het zwembad

(Lees hier een nieuw bericht over de zwembadmoord)

De recherche heeft de 33-jarige vriendin van de in juli doodgeschoten Jan Elzinga uit Marum opgepakt. De woning van de vrouw is inmiddels doorzocht. Ook haar broer uit Twijzel is aangehouden.

Monique H. wordt gezien als de opdrachtgever van de moord op de motorcrosser. De man die heeft bekend geschoten te hebben, verklaarde dit bij de recherche.

Kort na de moord op Elzinga had ik een gesprek met Monique H. en haar broer.  Ik wilde haar strikken voor een interview, maar Monique voelde daar weinig voor.

Tijdens latere telefoongesprekken vertelde Monique altijd dat ze baalde van de politie. ‘Ze weten van alles, maar vertellen niets”, zei ze dan. Monique voelde zich ook bespied. “Ik word constant in de gaten gehouden”, zei ze geïrriteerd.

We spraken af bij de McDonalds in Groningen. De nu opgepakte broer was er ook bij. Tot een persoonlijk verhaal zou het niet komen. Misschien later, opperde ze.

Na de moord had ze een conflict met de recherche. Volgens Monique was er een telefoon over het hoofd gezien bij een zoeking door de recherche in een schuur. De politie was erg stellig: die telefoon was er neergelegd. Klaar.

De recherche bood Monique H. nog een ‘safehouse’ aan na de  moord. Een onderduikadres. Opvallend genoeg sloeg ze dit aanbod af. “Als iemand me echt wil pakken kan dat toch wel. Ik ga niet op de vlucht”, zei ze in gesprek.

Ik heb er altijd rekening mee gehouden dat de vrouw een keer zou worden opgepakt. Ze werd al langer in de gaten gehouden door de politie en bovendien lag er een mogelijk motief in de relationele sfeer. En toch komt de aanhouding nu als een verrassing.

Als ze inderdaad wat met de moord te maken heeft, wat is het motief dan?

Elzinga zou zich met drugs bezighouden en de zwarte handel in motoronderdelen en -kleding. Eén van de eerder opgepakte verdachten is een man die in 2004 werd veroordeeld tot vier

Jan Elzinga (40)

jaar cel voor georganiseerde hennepteelt. Deze Willem P. zit nog steeds vast.

Als ze de opdracht voor de moord heeft gegeven, deed Monique dat dan om van haar man af te komen vanwege deze foute contacten? Uit angst dat haar zelf iets zou overkomen?

Een persoonlijk motief is ook heel goed mogelijk. Elzinga hield er qua vrouwen een dubbele agenda op na. Dat was bekend in het hele dorp. Volgens de advocaat van de schutter Pascal E. uit Zwolle zou haar cliënt hebben gezegd dat het motief in de persoonlijke sfeer lag.

Misschien ligt de oorzaak van de moord wel in een combinatie van de persoonlijke – en de drugssfeer. Dat heeft de recherche al eens geopperd. Monique H. is inmiddels meermalen gehoord. Ze ontkent iedere betrokkenheid bij de moord op Jan Elzinga. Net als haar broer.

UPDATE: vandaag diende de zwembadmoord pro forma voor de Groninger rechtbank. Eén van de verdachten uit Zwolle blijkt bekend te hebben dat hij de schutter was.

Pascal E. (35) werd gepakt omdat hij een petje had achtergelaten naast de uitgebrande auto die was gebruikt door de schutter. Er zat DNA van de man op. Zijn profiel bleek voor te komen in de landelijke DNA-database. Pascal E. bekende te hebben geschoten en tipte de politie over de andere verdachten.

Medeverdachte Willem P. uit Kampen (zie link onderaan) zou de schakel geweest zijn tussen Monique H. en haar broer en de schutter Pascal E. Hij ontkent bij de moord betrokken te zijn geweest.

Dinsdag in Dagblad van het Noorden een uitgebreid verhaal over de aanhouding van Monique H.

Hier meer over de zwembadmoord

Wie weet meer over Pascal E. uit Zwolle (35)?  mickvanwely@gmail.com