Een welles-nietes spelletje is het geworden. Met als inzet kaviaar, champagne, tophoeren en de kast er omheen die Yab Yum heet. De fameuze, helaas besmuikt geraakte seksclub in Amsterdam. Vandaag stonden voormalig ‘madame’ Nel Beishuizen en haar partner voor de rechter in Amsterdam. Met tegenover hen (lijnrecht) de eigenaar van het pand, Chris Kraypoel. Was er nou een afspraak over de exploitatie of niet?
Twee jaar geleden viel het oog van Nel Beishuizen en haar partner op het bordeel met wereldfaam, Yab Yum. De twee runden daarvoor jarenlang Club Woeste Hoeve in Matsloot, die inmiddels een nieuwe eigenaar heeft.
Yab Yum is omstreden. In de jaren tachtig was het bordeel, één van de meest exclusieve ter wereld, het thuishonk van de Amsterdamse topcrimineel Klaas Bruinsma en zijn partners. Die sloegen er vele tienduizenden euro’s per avond stuk. Bijna letterlijk: want traditiegetrouw sloopten ze met enige regelmaat het interieur.
Oud-eigenaar Theo Heuft deed Yab Yum van de hand. Hij zou de zaak onder dwang hebben verkocht na afgeperst te zijn. Voor een bod dat hij niet kon of mocht weigeren. Een schijntje. De nieuwe eigenaar werd Henny Vittali. Die moest Yab Yum al na een paar jaar sluiten van de gemeente Amsterdam omdat hij criminele contacten zou hebben.
Begin vorig jaar kocht de Soester vastgoedhandelaar Chris Kraypoel de chique Amsterdamse seksclub. Ook Kraypoel is niet geheel onomstreden. Hij werd in 2010 opgepakt voor de moord op vastgoedhandelaar ‘Dikke’ Peter Petersen. Tot een rechtszaak is het echter nooit gekomen. Justitie moest hem laten gaan wegens gebrek aan bewijs. Kraypoel werd in het najaar van 2011 opnieuw opgepakt. Dit keer op verdenking van het witwassen van crimineel geld. Deze zaak loopt nog.
Nel Beishuizen en haar partner waren aanvankelijk in onderhandeling over de exploitatie van het bordeel met Vittali en vervolgden gesprekken met Kraypoel. Omdat de laatste in verband is gebracht met criminele activiteiten mag hij Yab Yum zelf niet exploiteren. De Groningers doorstonden de strenge screening van de gemeente Amsterdam en kregen een bordeelvergunning. Maar het conflict met Kraypoel gooide roet in het eten.
Kraypoel zou een eerder gemaakte afspraak over de exploitatie niet zijn nagekomen. Volgens de ‘Beishuizens’ zou de vastgoedman hen in november 2o11 hebben toegezegd dat ze de zaak mogen exploiteren. Volgens Kraypoel en zijn advocaat is dat een fabeltje. Het gesprek betrof een kennismaking. Niet meer en niet minder.
Grote afwezige in de rechtszaal vandaag was ene Jan Kos uit Laren. Die mediator tussen ‘Groningen’ en ‘Amsterdam’. Kos kon een en ander verhelderen, maar liet zich niet zien. Zijn de Beishuizens en Kraypoel bedonderd door deze Kos? Of heeft één van de partijen het niet eerlijk gespeeld en fungeert Kos als bliksemafleider? Jammer dat Kos er niet was.
Zondag heb ik nog even gebeld met ‘Tante’ Nel Beishuizen. Ze zei nog steeds alle vertrouwen te hebben in een goede afloop. De koffers zijn gepakt voor een verhuizing naar de hoofdstad. Op 24 mei doet de rechter uitspraak. De champagne blijft nog even in de vriezer. De kaviaar in het blik.