Erdogan genoemd in liquidatiedossier Brabant

Sedat Sahin: Turkse topcrimineel
Sedat Sahin: Turkse topcrimineel (foto: www.aksam.com.tr)

Justitie verdenkt een groep Turken van een aantal liquidatiepogingen in Tilburg en Goirle en grootschalige drugshandel. Om aan te geven hoe machtig de groep was, wordt in het onderzoeksdossier de naam van een topcrimineel uit Turkije en zelfs de naam van de Turkse president Tayyip Erdogan genoemd.

Dat blijkt uit vertrouwelijke onderzoeksstukken (zie afbeelding hieronder). Vrijdag dient in een zwaar beveiligde zaal in de Rotterdamse rechtbank een regiezitting rond het mega-onderzoek dat de naam Kapel draagt. De verdachten worden bijgestaan door onder andere Erik Thomas en Louis de Leon.

Justitie begon met het onderzoek na een schietpartij in de Kapelmeesterlaan in Tilburg op 11 september 2012. Toen werd de Turkse Tilburger Mustafa G. beschoten. Hij lag wekenlang in coma in het ziekenhuis. De liquidatiepoging zou een vergelding zijn voor een mislukt drugstransport in april 2012, waarbij G. werd gepakt met 10 kilo heroïne.

De groep verdachten (tien) stond volgens het openbaar ministerie onder leiding van Zekeriya K. (43), hoofdverdachte in het proces. De Turken wilden de macht onder criminelen in Tilburg overnemen. Ze zouden wiettelers en drugshandelaren afgeperst hebben. De extreem gewelddadige bende hield zich volgens justitie ook bezig met de import en export van wiet, heroïne en xtc-pillen. Tilburg en Rotterdam waren het voornaamste werkgebied van de verdachten.

Zekeriya K. zit in een rolstoel. In het dossier wordt hij door getuigen omschreven als een man voor wie iedereen siddert en beeft. Bevelen worden zonder aarzelen uitgevoerd.

In het onderzoeksdossier beschrijft de recherche het karakter van de organisatie rond Zekeriya K. Onder het kopje ‘Onderwereld-bovenwereld: hoe ver reikt de macht?’ staat dat de organisatie van K. deel uitmaakt van een veel grotere organisatie die internationaal vertakt is.

Kapel structuurInteressant is een getapt gesprek tussen een onbekend persoon (NN-man) en Zekeriya K. Hierin geeft de onbekende Turkse man aan dat er nu 25 man vastzitten. Hij zegt in contact te kunnen komen met een adviseur van president Erdogan. Ook vindt volgens ‘NN-man’ (nomen nescio: onbekend persoon) Erdogan de maffiabaas Sedat Sahin een aardige man en kan hij K. voorstellen aan een adviseur van Erdogan. Sahin wordt in Turkije gezien als een absoluut crimineel kopstuk.

Zekeriya K., zo staat in het dossier Kapel (tip van de RID), is de neef van Sedat Sahin. ‘In Tilburg gebeurt niets zonder medeweten van K. en dus Sahin’, meldt de informant.  De groepering rond K. heeft Tilburg als basis, maar opereert ook in andere steden. Alle Turkse criminelen, maar ook gewone ondernemers, zijn bang voor K. en zijn adjudanten. ‘Men weet dat hij een beroep kan doen op de Sahin-groep’, staat in een proces-verbaal waarin de tip is verwerkt.

Een bijzondere passage in Kapel is de weergave van een tapgesprek in december 2012. Ene Jimmy moet van K. gestraft worden in Istanbul omdat hij hem beledigd heeft. Een groep mannen moet Jimmy ‘even goed pakken als een vrouw. Ga er met lippenstift overheen, trek hem een minirok aan en laat hem in het centrum van Ankara achter’, zegt K. in het afgeluisterde gesprek.

De pikante opdracht werd niet uitgevoerd. waarna er een breuk ontstond tussen K. en de man die de actie zou uitvoeren.

Het OM Zeeland/West-Brabant liet maandag weten dat er geen onderzoek wordt gedaan naar een link tussen de organisatie rond Zekeriya K. en Sedat Sahin of Erdogan. Opmerkelijk is het wel dat dit tapgesprek waarin de twee ter sprake komen, zo nadrukkelijk wordt weergegeven in het onderzoeksdossier. Onder de passage staat de kraakheldere zin ‘dit geeft een beeld van de positie van Zekeriya K.’

UPDATE Op 24 december is in Istanbul Vedat Sahin geliquideerd, de broer van Sedat Sahin. Vedat Sahin was een bekende in de Turkse onderwereld in Nederland, vooral in Rotterdam. De afrekening volgt op de liquidatie van Ali Agkün, eerder die dag in de Turkse hoofdstad. Agkün was hoofdverdachte in het Amsterdamse liquidatieproces Passage. Tegen hem werd levenslang geëist, maar er volgde vrijspraak. Agkün vertrok daarna naar Turkije.

Mick van Wely, 17-11-2014