Een bekentenis in de ‘rosse moord’ en het ‘1200 kg’ proces

1200 kilo coke

 

– Bekentenis in zaak Leeuwe

– Dinsdag start 1200 kg coke proces in Rotterdam

Goed nieuws in de zaak Nico Leeuwe. De 31-jarige verdachte uit Colombia die in april werd opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van de ‘boodschappenman uit de rosse buurt’, heeft een bekentenis afgelegd. De man heeft bij de politie verklaard dat hij in september 2011 Leeuwe opwachtte bij zijn huis om hem te beroven. Tijdens de roof overleed de man die boodschappen deed voor prostituees, aan een hartstilstand.

De Colombiaan blijkt een paar dagen voor de dood van Leeuwe in Groningen gepakt te zijn voor winkeldiefstal. Ook had hij een Colombiaanse vriendin in de rosse buurt, voor wie Leeuwe boodschappen deed. De recherche kon de man koppelen aan sporen in de woning van Leeuwe. Een tweede verdachte is nog zoek. De politie zoekt een man met wie de Colombiaan in september vorig jaar verbleef in Groningen. Zijn identiteit is bekend. Er is een internationaal opsporingsbevel is naar de man uitgevaardigd.

Morgen (dinsdag) begint in Rotterdam het proces tegen zes mannen die worden verdacht van het smokkelen van 1200 kilo coke in een jacht naar Groot-Brittannië.  De partij was verstopt in een speciaal gefabriceerd compartiment onder het zwemplateau van het schip. De Louise werd vanuit Venezuela in een transportschip naar Southampton verscheept.

De zoon van hoofdverdachte Klaas L. uit Meppel (oud-eigenaar van jachtwerf Triton in Waalwijk) heeft verklaard dat de 1200 kilo ‘snuif’ op de Britse Maagdeneilanden is ingeladen. Vader zegt niets van de drugs af te weten. Net als de andere hoofdverdachte Mohammed Z. (44). De coke heeft, of liever gezegd had, een straatwaarde van 45 miljoen euro en was waarschijnlijk bedoeld voor de Nederlandse markt. Voordat de boot de haven van Southampton binnenvoer, was de Louise al ‘heet’. De nationale recherche en de Britse politie wachtten de boot op na een tip.

Zaterdag op deze site en in Dagblad van het Noorden woensdag en zaterdag een uitgebreid verslag van het drugsproces. Donderdagavond praten we over de zaak bij BNN Today (Radio 1) om circa 21.15 uur. Aan het woord komt dan ook Peter Plasman, advocaat van Klaas L.

De cokevangst is de grootste in de Britse geschiedenis en werd breed uitgemeten in de Britse pers en Nederlandse media