Acht jaar geëist tegen hoofdverdachten cokeboot

Peter Plasman gaat vrijdag pleiten

Twee hoofdverdachten in de ‘cokeboot’ zaak hangen zware straffen boven het hoofd. Justitie eiste vandaag in Rotterdam acht jaar cel tegen oud-scheepswerfeigenaar Klaas L. uit Meppel en oud-sportschoolhouder Mohammed Z. uit Amsterdam. De zoon van L. mag wat  justitie betreft drie jaar de cel in.

Dat tegen de zoon een lagere straf werd geëist irriteerde de advocaat van vader Klaas L., Peter Plasman. Justitie deed het wat rustiger aan met zoon Robert, omdat hij uitgebreid had verklaard bij de recherche. Pa en zoon, zo zei Robert ook gisteren weer in de rechtbank, stouwden vorig jaar samen de Louise in het Carabisch gebied vol met 1000 kilo coke (de vracht had een brutogewicht van 1200 kilo). Pa zegt van niets te weten.

De coke werd in Southampton door de Britse politie onderschept. Bij Mo, die betrokken was bij de verkoop van het jacht, werd 1,4 miljoen euro thuis gevonden. Bij Klaas thuis 40.000.

‘Zoon krijgt een veel lagere straf omdat vader hem onder druk zou hebben gezet en omdat hij heeft verklaard dat ze samen de coke aan boord haalden. Maar daar is helemaal geen bewijs voor’, zei Plasman gisteren na het verlaten van de zittingszaal aan het Wilhelminaplein in Rotterdam. Hij gaat vrijdag voor vrijspraak.

Verdachte Mo zweeg. Slechts één keer zei hij meer dan ‘ik beroep me op mijn zwijgrecht’. Dat was aan het eind van de zitting. Mo was laaiend op justitie omdat hij geen toestemming kreeg de begrafenis van zijn overleden vader bij te wonen. ‘Die kans krijg je namelijk maar één keer’, zei hij. De rechtszaak gaat vrijdag verder.