Het rechercheonderzoek naar de verdwijning van Ilham Benchelh (36) uit Siddeburen in januari 2010 leidt maar niet tot een succes. Ondanks de zware verdenkingen tegen haar man Kasem M. (62) durft het openbaar ministerie het niet aan om het tot een rechtszaak te laten komen. M.’s advocaat vraagt justitie opnieuw dat ze de vervolging staakt. Wat is er gebeurd sinds het vorige verzoek? En waarom is Kasem M. zo verdacht?
De advocaat van Kasem M., geboren als Kasper, vertelde vrijdag (zie publicatie DvhN zaterdag) dat hij voor de tweede keer middels de artikel 36 procedure einde vervolging van zijn cliënt eist.
Fred Kappelhof deed dat vorig jaar ook al. Toen lukte het niet. De rechtbank gaf het openbaar ministerie in Groningen de tijd om nader onderzoek te doen naar de verdwijning van Benchelh. En de rol van Kasem M. hierbij.
De recherche heeft sinds het vorige verzoek op verschillende plekken gezocht naar het lichaam van Benchelh. In een parkje bijvoorbeeld waar iemand in de periode van de verdwijning van Benchelh had gezien hoe een man er iets dumpte.
De meest intensieve pogingen werden gedaan in mei en augustus dit jaar. Eerst kamden duikers een meertje uit bij Kolham (Gr). Decimeter voor decimeter tastten ze de bodem van het Zwanengat of. Leden van het noordelijke cold case team stonden er bovenop. Hoopvol. Maar ze gingen teleurgesteld naar huis.
In augustus een nieuwe poging. Buitenkansje. Kasem M. bleek verkast te zijn naar Marokko. De politie kon in alle rust huis en tuin van het echtpaar onderwerpen aan stevig forensisch onderzoek. Geen touwtrekkerij bij de rechter-commissaris, maar gewoon een telefoontje met de woningstichting.
Wat dat betreft leek het in Siddeburen een beetje op de zoekactie naar Jolanda Meijer in Winsum. Ook hier kon makkelijk gezocht worden, omdat nieuwe mensen de boerderijen bewonen waar het lichaam van de prostituee gedumpt zou zijn.
Het Zwanengat leverde niets op, Siddeburen evenmin. En ook wat oude sporen die nog in het Nederlands Forensisch Instituut bekeken moesten worden en nieuwe tips konden niet zorgen voor een doorbraak.
De recherche reed honderden, misschien duizenden kilometers door Groningen, Friesland en Drenthe om te zoeken naar een matras. Kasem M. bleek in de dagen rond de verdwijning van Benchelh een tweepersoons matras uit huis te hebben gedumpt. Op het bed waarop het eerder lag, had de technische recherche bloedspatten gevonden.
Kasem M. erkende het matras te hebben gedumpt, maar wist niet meer waar. Opmerkelijk. Het matras is nooit boven water gekomen.
De rechtbank zal dit jaar nog waarschijnlijk een beslissing moeten nemen over de artikel 36 procedure. Justitie moet
laten zien dat het onderzoek naar de betrokkenheid van Kasem M. nog volop ronkt. En dat een zitting waarop de man moet verschijnen niet eeuwig op zich laat wachten.
Justitie kan zeker laten zien dat er nog volop gewerkt wordt. Maar is de oplossing dichterbij gekomen? Zoals het er nu uitziet niet. Het is dan ook zeer aannemelijk dat Kasem M. straks ‘verdachte-af is’. Alleen bij een nieuwe ontwikkeling of een nieuw feit, een novum, kan M. opnieuw vervolgd worden voor betrokkenheid bij de verdwijning van Benchelh.
Zuur is dat Kasem M. geld wil zien mocht de rechtbank het verzoek van M. en Kappelhof toewijzen. Een schadevergoeding. M. heeft naar eigen zeggen tenslotte onterecht vastgezeten. Kappelhof bereidt een schadeclaim voor. Juridisch gezien heeft hij groot gelijk.
Cold case dossiers lijken zaken waarbij de politie geen idee heeft wie de dader is.Maar dat is bij lang niet alle moorden of vermissingen het geval. Bij grofweg een kwart van de zaken mist eenvoudigweg het keiharde bewijs. Het dossier Benchelh hoort ook thuis in dit rijtje.
Kasem M. zit met zijn zoontje in Marokko. Hij heeft hier inmiddels een nieuwe vriendin.
Hieronder nog even kort de verdenkingen tegen Kasem M., de man van de verdwenen Ilham Benchelh
Op en bij het logeerbed waarop Benchelh sliep en in de hal van de woning zijn bloedspatten en -vegen gevonden van de vrouw
M. dumpte in de dagen rond de verdwijning van Benchelh het matras van het logeerbed waar Benchelh op sliep
Een observatieteam van de politie zag hoe M. na de verdwijning van Benchelh heimelijk een uitgeknipt stuk laken in een prullenbak in Appingedam stopte. Op het stuk textiel zat bloed van Benchelh
M. zocht op de computer in de dagen rond de verdwijning op internet onder zoektermen als ‘grote lintzaag’ en ‘lichaam wegmaken’
Kasem M. zei Benchelh op 10 januari voor het laatst gezien te hebben. Pas op 14 januari deed hij aangifte van vermissing
In de woning lag een papiertje met daarop een lichaam getekend dat in delen was verdeeld. Het lichaamsgewicht van Benchelh was erop geschreven
Kasem M. bleek in de dagen rond de verdwijning van Benchelh twee verpakkingen met vuilniszakken te hebben gekocht. Hiervan bleken er twaalf te zijn gebruikt
Kasem heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn geweest voor de verdwijning van Benchelh. Op sommige vragen tijdens het verhoor wilde hij geen antwoord geven
Informatie over de verdwijning van Ilham Benchelh? Mail naar: mickvanwely@gmail.com