Zoeken naar Jolanda: één put leeg, nog twee te gaan

Mannen van de Brand en Traangas Eenheid zoeken in een gierput naar lichaamsresten

Een spannende dag. Maar zonder resultaat. Bijna dertien uur lang zoeken op twee boerderijen in Winsum naar het lichaam van de in 1998 verdwenen prostituee  Jolanda Meijer (34) heeft niets opgeleverd.

“Ligt ze hier, dan vinden we haar.”, zei een van de rechercheurs van het cold case team van de noordelijke recherche vandaag. Het lichaam van de prostituee zou in een gierkelder gedumpt zijn. Door de oud-bewoner. Een rijke boer die financieel zou zijn leeg getrokken door Jolanda. Een liefhebber van prostituees. bizarre seksspelletjes en coke.

Drie gierputten tellen de boerderijen. Eentje werd vandaag leeggepompt. De inhoud ging door een zeef. Hier bleven wat botjes van dieren op liggen. En wat steentjes. Maar geen resten van de verdwenen prostituee.

Jolanda Meijer: verdwenen in 1998

Dinsdag gaat het graafwerk verder. Onder de stal van de boerderij waar vandaag een put werd leeggepompt ligt nog een gierkelder. Een grotere. Dan zijn er ruimtes onder de grond die kort voor het vertrek van de boer werden dicht gestort met beton. Die gaat de politie met een radar scannen.

Op het tweede perceel is een begin gemaakt met het leeghalen van een kelder die net zo groot is. Die ligt vol puin. Een meter puin is inmiddels weggehaald. Morgen verwijdert de politie het overige puin en de mestlaag.

De oude bewoner en boer, ooit een rijke man,  is inmiddels verkast naar Emmen. Juridisch gezien is hij geen verdachte. Maar dat verandert als de politie lichaamsresten vindt in Winsum. Vandaag meldde hij zich niet. Misschien is de hele zoekactie wel volledig langs hem heengegaan.