Tien jaar cel voor ABC moord

jannie meppelDe 22-jarige Ehsan M. is door de Asser rechtbank veroordeeld tot tien jaar cel voor de moord op de 88-jarige Janny de Kruys-Deen uit Meppel in 2009. De rechtbank achtte net als het openbaar ministerie doodslag bewezen.

Het openbaar ministerie vroeg twee weken geleden acht jaar en TBS. De rechtbank beroept zich op het verslag van deskundigen die M. onderzochten. Zij vonden hem weliswaar verminderd toerekeningsvatbaar en opperden mogelijke behandeling in de toekomst, maar vonden opname nu niet nodig.

Zondag is het precies vier jaar geleden dat de vrouw dood werd gevonden in haar kamer in verzorgingstehuis ABC in Meppel. Ze lag met tape omwonden half ontkleed in haar bed. Het motief voor de moord is nooit duidelijk geworden. Er misten geen spullen. Mogelijk was er sprake van een seksueel motief.

De rechtbank veroordeelde de ontkennende M. op basis van DNA-sporen van hem die op het lichaam van De Kruys-Deen en tape waren aangetroffen. Dat in de woning van de verdachte dezelfde soort tape werd gevonden telde de rechtbank niet mee als bewijs. Ook DNA van M. op een fiets die vlakbij het ABC-verzorgingstehuis werd aangetroffen was voor de rechtbank niet belastend genoeg.

“Verdachte heeft een kwetsbaar slachtoffer, een hoogbejaarde vrouw die zich op een bed in haar kamer in een verzorgingstehuis bevond, door het dichtknijpen van haar luchtpijp van het leven beroofd. Het gewelddadige misdrijf vond plaats op een plek waar men zich veilig waant”, sprak de rechter gisteren. Hij sprak van een geschokte rechtsorde.

M. werd begin dit jaar opgepakt na een DNA-match. Hij moest wangslijm afstaan na de mishandeling van agenten. Zijn DNA zat in de landelijke DNA-databank.

Lees hier het vonnis