Satudarah & The Crips

 

De doodgeschoten Quincy Soetosenojo

Quincy Soetosenojo, die gisteren in Amsterdam werd vermoord, was lid van de Crips-gang en aspirant-lid van motorclub Satudarah. ‘Sin Quin’ had altijd een wapen bij zich’. De tekst staat op de website van de Dutch Crips. Een Nederlands aftreksel van de echte Amerikaanse gang met dezelfde naam. Dat Satudarah contacten onderhoudt met of rekruteert onder bendeleden past binnen de expansiedrift van de outlawbikeclub.

Soetosenojo werd op 20 augustus doodgeschoten in Amsterdam. Dat de rapper op de nominatie stond om lid te worden van de Amsterdamse chapter (afdeling) van de motorclub Satudarah, is bevestigd door de voorzitter van Satudarah in een interview met Gerlof Leistra van de  Elsevier.

Het contact tussen bendelid Soetosenojo en de motorclub die door justitie op de hielen wordt gezeten, is  niet zo

De omstreden MC Satudarah

opmerkelijk. Satudarah breidde in de afgelopen jaren flink uit in Nederland. Onder meer door de opname van clubs binnen woonwagenkampen of ‘kampers’. zoals de Trailer Trash Travelers. Volgens justitie zijn er contacten tussen criminelen onder de kampers en de motorclub. Ze zouden zich samen richten op de kweek/productie van en handel in wiet en  synthetische drugs.

De nationale recherche onderzoekt ook vermeende verbanden tussen voetbalhooligans en Satudarah. De expansiedrift van Satudarah heeft ertoe geleid dat de motorclub inmiddels beschikt over 19 chapters in Nederland en twee in het buitenland, namelijk in België en Duitsland. De club werkt aan de oprichting van andere chapters, zoals in Veendam.

Deze week maakte justitie bekend dat het aantal strafrechtelijke onderzoeken naar outlawmotorclubs of 1 % clubs dit jaar met 50 procent is gestegen. Eerder dit jaar werden leden van Satudarah in Breda veroordeeld. Er volgt nog een proces tegen leden uit Tilburg. Die zijn vorig jaar opgepakt voor  de handel in synthetische drugs.

Op de website van de Crips staat informatie over de doodgeschoten Quincy Soetosenojo en de gang. Oordeel zelf: verheerlijking van geweld of  niet?  Lees over het sprenkelen van cognac op de grond, gangcodes en ‘walks’ die wel of niet mogen. Overigens zijn de walks heel wat anders dan deze rareloopjes.

Het verheerlijken of kopiëren van gangs uit de Verenigde Staten vind ik een zeer kwalijke en zelfs ridicule zaak. Niet alleen vanwege het gewelddadige karakter van deze bende. Ook omdat de omstandigheden waaronder de gangs zijn ontstaan en bestaan in de VS (wat betreft de uitzichtloosheid en kansen bijvoorbeeld)  in geen verhouding staan met de omstandigheden hier.

Waar het kopiëren van gangs toe kan leiden (los van het geweld in Amsterdam ) blijkt uit de recente afransel incidenten in DenBosch.