Salim lapt broer Cafer erbij in moordzaak De Vrieze

 

Het lichaam van De Vrieze is nog steeds zoek

“Ik denk dat Cafer Michael heeft vermoord. Of met een mes of met een knuppel.” Dat verklaarde Salim G., de broer van Cafer G. aan de recherche. Cafer G. wordt ervan verdacht de Fries en huisgenoot Michael de Vrieze in april 2010 in Groningen om te hebben gebracht.

In een telefoongesprek met een kennis vanuit de bajes zei Salim, die een celstraf uitzit voor vrouwenhandel, dat hij Cafer zal vermoorden. Hij zweerde het.

Dit kwam vanochtend naar voren in de Groninger rechtbank waar de de pro forma zitting rond de moord op De Vrieze (45) plaatsvond. De verhouding tussen de twee broers raakte ernstig

De auto van De Vrieze waarin Cafer G. reed

bekoeld. Dit omdat volgens de advocaat van Cafer (35) zijn cliënt verklaringen over Salim’s vrouwenhandel had afgelegd bij de recherche. Dat geeft wel aan dat Salim er alle belang bij heeft om zijn broer er op zijn beurt bij te lappen.

Justitie gaf vandaag iets prijs over het bewijs dat er ligt tegen Cafer. In de woning waar hij en De Vrieze verbleven, vond de recherche veel bloedsporen.

In een bloedspoor op de wasmachine in de woning zat een vingerafdruk van G. Volgens justitie heeft de verdachte, die vandaag niet ter zitting verscheen, bebloede kleren van De Vrieze in de machine gewassen om zo sporen uit te wissen. Cafer G. reed ook rond in de wagen van de Vrieze en nam volgens justitie geld op met zijn bankpas.

Arthur Scholtmeijer, advocaat van Cafer, betoogde dat helemaal niet vaststaat dat zijn ontkennende verdachte verantwoordelijk is voor de dood van de Friese schaker. “Het was in de woning een komen en gaan van duistere figuren”. Volgens justitie is dat pertinente onzin.

Duidelijk werd dat justitie zich gesterkt voelt door een arrest van het Arnhemse Hof in mei dit jaar. Toen werd Frans J. veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op hobbyfotograaf Henk Peters uit Doorwerth. Ook een moord zonder lijk.

Het openbaar ministerie kopieert bij het proces rond de moord op Michael de Vrieze min of meer de werkwijze van justitie in Gelderland bij het Peters-proces. Daar maakte

Henk Peters (foto website Peter R. de Vries)

justitie eerst aannemelijk dat Peters door een niet-natuurlijke manier om het leven was gekomen. Stap twee was het beschrijven van mogelijke scenario’s over wat er gebeurd zou kunnen

zijn. Het Hof concludeerde net als justitie dat Peters alleen door geweld om het leven kon zijn gebracht en dat dit door de verdachte moet zijn gedaan.

Justitie hier gaat nu ongeveer hetzelfde doen. De recherche maakt ook een tijdlijn met relevante gebeurtenissen in de dagen rond De Vrieze’s verdwijning. Ze zal de ontkennende Cafer G. confronteren met deze gegevens en om uitleg vragen.

De moordzaak is nu aangehouden en zal eind oktober hervat worden. Justitie wil onderzoek doen in Turkije waar Cafer G. anderhalf jaar verbleef. Waarheen hij ‘vluchtte’, zoals de officier van justitie zei, na De Vrieze omgebracht te hebben.

Meer over de zaak Michael de Vrieze: hier.

Dinsdag verschijnt een uitgebreide publicatie in Dagblad van het Noorden