Proces dubbele Hoendiep moord (update)

Het echtpaar Westra
Het echtpaar Westra

Waarom moesten Lammert en Marga Westra uit Aduard op 5 maart 2013 sterven op hun boot op het Hoendiep in Groningen? Misschien wordt het maandag in de Groninger rechtbank duidelijk, waar het proces tegen verdachte Harmen R. dient.

Het echtpaar had op 5 maart een afspraak met een belangstellende voor de boot. Een dag later werden de twee dood in het water gevonden. Ze bleken te zijn doodgeslagen. De politie pakte na een tip Harmen R. (40) uit Groningen op. Op zijn kleren zaten bloedspatten van het echtpaar.

R.  ontkent tot op de dag van vandaag dat hij de twee heeft gedood. Ja, hij was wel aan boord geweest. Omdat het alarm op de schuit afging en hij uit nieuwsgierigheid ging kijken. Dat is zijn verklaring. Justitie gaat ervan uit dat R. wel degelijk de twee heeft omgebracht.

Het OM komt maandag met verklaringen van getuigen op de proppen en het resultaat van bloedspattenonderzoek. Mogelijk ook met het veronderstelde motief. Het wordt een bijzonder proces. Dat staat vast.

UPDATE: het OM eiste 30 jaar voor twee keer moord tegen verdachte Harmen R. Ze eiste geen levenslang omdat er bij R. onvoldoende recidivegevaar is. Bijzonder was dat politie een informant inzette tijdens de detentie van de verdachte. Gesprekken leverden weinig  tot niets op. Hier meer over het proces.