Opereerde politiebaas op eigen houtje bij Satudarah?

Clubhuis geregeld voor Satudarah

Een aardige ontwikkeling in een Satudarah-proces in Twente.  Scheidend gemeentesecretaris Klaas Sloots van gemeente De Marne (Groningen) speelt een belangrijke rol in een rechtszaak rond de omstreden motorclub Satudarah in Enschede. Sloots zou als politiechef in Enschede op eigen houtje een clubhuis hebben geregeld voor Satudarah.

De rechtszaak draait om het in 2010 geopende clubhuis van Satudarah. Enschede wil het clubhuis sluiten omdat het niet past binnen het bestemmingsplan. De gemeente probeert via de rechter af te dwingen dat de motorclub voor eind oktober het pand verlaat.

Als districtschef bij de Twentse politie voerde Sloots meerdere gesprekken met de motorclub toen deze nog op zoek was naar een eigen plek.  Sterker nog: hij stapte bij leden in de auto en reed langs vier potentiële locaties. Sloots zegde een accommodatie toe en bezocht die ook later.

Volgens de motorclub trad Sloots daarbij op namens justitie, politie en de burgemeester.

Oud politiebaas Klaas Sloots (foto: de Weekkrant)

De driehoek zegt echter dat Sloots volledig op eigen houtje opereerde. Advocaat van Satudarah, Herm-Jan Robers wil Sloots, de burgemeester van Enschede en de officier van justitie nu horen over de rol van de oud-politiebaas bij de onderhandelingen met de motorclub.

De politie in Enschede startte na de vestiging van het clubhuis een intern onderzoek naar Sloots. Binnen de politie bestond het vermoeden dat hij mogelijk ook gechanteerd werd door de motorclub.

Net toen het interne onderzoek startte, verliet Sloots het korps. Begin 2011 begon hij als gemeentesecretaris bij De Marne. Hier stopte hij in maart 2012 met werken. De gemeente wil niets over het vertrek van de secretaris zeggen. Sloots is nog in onderhandeling met De Marne over de beëindiging van zijn contract.

Klaas Sloots liet woensdagmiddag in een reactie weten dat zijn vertrek bij De Marne niets te maken heeft met de perikelen rond Satudarah. “Ik heb ervoor gekozen om zelfstandig ondernemer te worden.” Sloots ontkent met klem dat hij in Enschede namens de burgemeester en de politie- en justitietop handelde. “Ik heb als districtschef gezegd dat Satudarah zich in het betreffende pand mocht vestigen, mits ze zich zouden houden aan de wet en de regels.”

Mick van Wely