Moord Marum goed voorbereid

De uitgebrande auto in Marum (foto Martin Nuver)

(UPDATE van 17/07/2012: hier)

Alles wijst erop dat de moord op Jan Elzinga dinsdag in Marum goed was voorbereid. Niet alleen omdat de auto van waaruit zo goed als zeker is geschoten, al eerder werd gezien in het dorp. Maar ook omdat de auto direct na het schieten uitbrandde. Vanmiddag maakte de politie bekend dat de uitgebrande Chrysler Voyager de paarse auto met de gouden belettering is, waarnaar de politie op zoek was dinsdag.

Elzinga werd dinsdag om zeven uur in de ochtend opgewacht bij het zwembad in Marum en waarschijnlijk vanaf een parkeerplaats van zijn fiets geschoten. Reanimatie hielp niet meer. De Voyager is eerder deze maand gestolen in het Gelderse Wezep. Nog een feit dat wijst in de richting van een zorgvuldig voorbereide actie. Zo’n gerichte aanslag: dat lijkt niet op een conflict in de persoonlijke sfeer of een zakelijk conflict. Zou je zeggen.

Het slachtoffer Elzinga heeft geen strafrechtelijk verleden dat wijst op activiteit in het criminele milieu. Uit gesprekken met mensen in Marum en Opende, waar hij eerder woonde, blijkt ook niet dat de motorcrosser en handelaar in motoronderdelen zich bezighield met crimi-zaken. Een prima man en gewaardeerd lid van de motorclub Marum en Omstreken en werkzaam voor NNTG Motoronderdelen Drachten.

Leidde hij toch een dubbelleven? Wist Elzinga iets of was hij ergens getuige van en moest hem het zwijgen op worden gelegd? Of was er sprake van een persoonsverwisseling en is de verkeerde man geliquideerd?In dat geval wordt het oplossen van de zaak nog lastiger voor de recherche. Immers: op de schietpartij na zal de connectie tussen opdrachtgevers/uitvoerders en slachtoffer missen. Of het wordt zoeken naar de juiste, andere Jan Elzinga. Of iemand die goed op lijkt op de man die dinsdag werd doodgeschoten.

De recherche zal zich na uitvoerig buurtonderzoek storten op de gespreksgegevens van zijn telefoon, zijn sociale netwerk uitpluizen en reizen die Elzinga maakte met zijn (bedrijfs)auto in kaart brengen. En dan wordt het scenario’s schrijven. De recherche is er al mee begonnen. Eén van de scenario’s is, zo liet de politie vrijdag weten, dat er inderdaad sprake is van een persoonsverwisseling.

Heeft u info over de moord op Jan Elzinga? Mail naar mickvanwely@gmail.com