Moord Klazienaveen: 4 gepakt, nog één te gaan?

Onderzoek bij de woning van André Lubbers (foto DvhN)

Nietsvermoedend gingen ze maandagavond naar bed. De volgende ochtend ontbeten twee Emmenaren en een Hagenaar ergens anders dan gepland.

Arrestatieteams plukten de drie dinsdag in alle vroegte uit hun huizen. Op verdenking van betrokkenheid bij de dood  van André Lubbers (68) uit Klazienaveen. Vermoedelijk is een uit de hand gelopen inbraak of overval hem begin augustus fataal geworden. Er zou geld te halen zijn.

‘Plakletter’

Lubbers komt oorspronkelijk uit Emmen. In juli opende hij de winkel Sign Vision in de Van Echtenstraat in het centrum van Klazienaveen. Eerder runde hij een reclamebeletteringsshop onder dezelfde naam in Emmen. Lubbers stond bekend onder de bijnaam ’plakletter’. Met een kraam ging hij langs festivals om T-shirts te bedrukken en te verkopen.

Buurtbewoners konden weinig hoogte van hem krijgen. De ondernemer was erg op zichzelf. Collega-winkeliers keken vreemd op toen de winkel op vrijdag 10  en zaterdag 11 augustus gesloten bleef, terwijl de auto van de eigenaar voor de deur stond.

Toen ze bij de woning gingen kijken, zagen de winkeliers dat de voordeur was vernield. De gewaarschuwde politie vond daarna het

Sign Vision, de winkel van Lubbers (foto DvhN)

lichaam van André Lubbers. Hij was doodgeschoten en lag in een grote plas bloed.

De zoon van Lubbers werd gehoord door de politie. Onder meer over contacten van Lubbers met leden van de motorclub Satudarah. Dorpsbewoners zeiden de clubleden gezien te hebben bij het pand van Lubbers nadat hij dood was aangetroffen.

‘Nietszeggende geruchten over Satudarah’

Op een Kliko-bak van Lubbers prijkte een grote geel/zwarte sticker van Satudarah: ‘This bike belongs to a member of Satudarah MC. Fuck with it and you’ll find out‘, stond op de sticker.

Had Satuadarah iets met de moord te maken? Uit niets bleek betrokkenheid van de club bij Lubbers’ dood. Hij kende leden simpelweg vanwege zijn werk. En dat is het.

Waarom werd Lubbers vermoord? De ondernemer had geen indrukwekkend strafblad. Lubbers kende wat ‘foute’ mensen, is wel eens met oplichting in verband gebracht, maar een grote crimineel was het niet. Hooguit een sjacheraar die de grenzen van het betamelijke opzocht. Voor zover bekend.

Eind september pakte de politie ineens een 23-jarige man uit Emmen op. Op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Lubbers. Na een week mocht hij weer gaan. De man is nog wel verdachte. Dinsdagochtend was het dus weer raak. Drie mannen uit Den Haag (24) en twee uit Emmen (23 en 26). Allemaal twintigers. Jonge daders.

De voordeur was geforceerd

Het verhaal ging in Klazienaveen dat Lubbers veel geld thuis had liggen. Een gerucht is vaak al genoeg voor het plegen van een inbraak of overval. Vaststaat dat geld het motief was voor de verdachten. Maar lag er daadwerkelijk wat? Hebben ze het meegenomen? En hoeveel dan?

De recherche heeft ook nog een Ier op de korrel. Een crimineel die in Emmen woonde, maar in Groot-Britannië nog een straf uit moet zitten voor een geweldszaak. De man werd dit najaar opgepakt door de Britse politie en zit vast. Zijn vriendin uit Emmen is al door de politie gehoord.

Wat de rol is van de Ier, is niet duidelijk. Het ligt voor de hand dat er binnenkort een delegatie van de recherche de Noordzee oversteekt. De verdachten uit Emmen en Den Haag worden inmiddels verhoord. Nieuwe aanhoudingen volgen.

mickvanwely@gmail.com