Matige vangst bij invallen Satudarah

Invallen in Enschede

Een paar hennepkwekerijen met een paar honderd planten, vijf kilo hasj, vuurwapens en 13.000 euro aan contact geld. Dat is de ietwat mager ogende vangst van de politieactie vandaag bij Satudarah-invallen in Almelo en Enschede.

‘Een faliekante mislukking”, zei de advocaat van de club, Robert Speijdel. Nou spreekt de advocaat van de motorclub wel vaker van ‘een mislukking’  bij een actie van justitie, maar dit keer kun je zijn kritiek niet helemaal wegwuiven. Of justitie moet een vondst hebben gedaan die nog niet bekend is gemaakt.

Maar liefst 180 militairen en opsporingsambtenaren trok het openbaar ministerie uit de kast voor de actie tegen de 1 % motorclub, die zijn roots kent in Moordrecht. De vangst is qua omvang eentje die wordt gedaan bij een standaard hennepcontrole ergens in een stadswijk. Er werd ook gezocht naar explosieven in het clubhuis van Satudarah. Maar is dat niet een plek waar je juist een inval verwacht en dus juist geen explosieven verstopt?

De actie maakt deel uit van een groter onderzoek naar georganiseerde hennepteelt door leden van de motorclub. Eerder zijn arrestaties verricht in Apeldoorn en Wateringen. Justitie schrijft 13 hennepplantages toe aan leden van de motorclub. Het clubhuis van de Black & Yellow Nation in Enschede zou gefinancierd zijn met opbrengsten uit de hennephandel.

Satudarah en de wietteelt

Terwijl het in het oosten en zuiden rommelt rond Satudarah (invallen en arrestaties in Tilburg en Breda) blijft het in Noord-Nederland stil. Justitie hier wil geen antwoord geven op de vraag of en hoeveel onderzoeken er lopen naar leden van de motorclub. Chapters zijn er genoeg. Eentje in Emmen, Hoogeveen en Drachten en een afdeling in oprichting in Veendam. Hennepkwekerijen worden er in Drenthe om de haverklap opgerold, maar over betrokkenheid van Satudarah hierbij is nog nooit een woord gevallen.

Kijkend naar veroordelingen en strafzaken die nog lopen, kun je in ieder geval stellen dat justitie Satudarah flink op de huid zit en dat arrestaties van leden geen uitzonderingen zijn. Het gaat niet meer om een paar leden die verdacht worden van strafbare feiten. Na het Satudarah-proces in Breda, volgt nog een proces rond invallen in Tilburg en een proces tegen de voorzitter van de club. De verdenkingen: witwassen, bezit van vuurwapens en de handel in drugs.

Satudarah is niet alleen in Nederland bezig met een forse uitbreiding. In Duisburg en Antwerpen zijn ook chapters opgericht. In Duisburg heeft Satudarah een café geopend in de rosse buurt. En die buurt is het domein van de rivaal Hells Angels. In Duisburg vreest de politie voor confrontaties tussen beide clubs en groepen die aan de MC’s gelieerd zijn. De Duitse politie doet onderzoek naar twee granaataanvallen waarbij Satudarah betrokken zou zijn.

Meer over de invallen op de site van Tubantia

Meer over Satudarah en processen tegen leden: hier en hier