Justitie looft beloning uit voor tip schakersmoord

Cafer G.

Een tegenvaller voor justitie. Na een slim steekspel werd in maart dit jaar de Groninger Cafer G. (35) aangehouden op verdenking van de moord op de verdwenen Friese schaker Michael de Vrieze (45). De huisgenoot van Cafer G. verdween in april 2010. De recherche hoopte dat G. zou praten. Dat heeft hij tot dusver ook gedaan. Maar hij ontkent stellig achter de moord op de schaker te zitten. Justitie in Friesland voert de druk nu op.

De Vrieze woonde samen met G. in een woning van de vriendin van de schaker in Groningen. Toen De Vrieze ineens verdween werd al snel duidelijk dat er iets ernstigs was gebeurd. Iemand had geld opgenomen met zijn pinpas, een ander persoon reed rond in zijn auto en in de woning van De Vrieze vond de technische recherche sporen van geweld. Conclusie van de recherche: De Vrieze moet in het huis zijn gedood. Zijn huisgenoot, de uit Turkije afkomstige Cafer G.,  was spoorloos. Hij bleek naar Turkije te zijn gevlogen.

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Turkije en dus besloot justitie om te wachten tot hij het land zou verlaten. Het openbaar ministerie bracht niets naar buiten over de verdachte. De buitenwereld wist niet beter dan dat de vermissingszaak muurvast zat. In december vorig naar vloog G. naar een vriendin in Moskou. Hij werd hier meteen gepakt en in maart dit jaar uitgeleverd aan Nederland. Weken van verhoor hebben niet tot een doorbraak geleid. Het lichaam van de Vrieze is nog steeds zoek.

Het OM heeft nu een beloning uitgeloofd van 10.000 euro voor de tip die leidt naar het lichaam. Bij de Turkse autoriteiten ligt een rechtshulpverzoek. De recherche wil in Turkije de

Geland op Moskou

handel en wandel van Cafer G. nagaan. Met wie sprak hij? Weet iemand iets? Liggen er belastende zaken?

Moorden zonder lichaam zijn taai. En ‘Groningen’ zit al met de zaak Ilham Benchelh uit Siddeburen in de maag. Ook verdwenen in 2010 en ook zo goed als zeker vermoord. Er liggen tal van bewijzen tegen haar man die verdacht wordt van de moord op Ilham. Maar ook hij ontkent.

Meer over Michael de Vrieze: hier

Meer over moorden zonder lijk: hier