Justitie eist 2,5 en vier jaar cel in overvallenzaak

Eén van de overvallers hield een vrouw uit een bakkerij onder schot

 

Justitie in Amsterdam heeft straffen van 2,5 en vier jaar geëist tegen twee van de drie Amsterdammers die in oktober 2010 een overval op juwelier Scheich in Groningen pleegden. Op een andere overval na achtte het OM de rest van de ten laste gelegde overvallen die ze zouden hebben gepleegd niet bewezen.

Weet u het nog? De overval op juwelier Scheich in oktober 2010 in Groningen werd vastgelegd door een passant met een mobiele telefoon. Het filmpje op You Tube werd ‘grijs bekeken’.

De Amsterdamse overvallers van Marokkaanse afkomst waren zo knullig om zich precies voor het oog van een beveiligingscamera voor te bereiden op de overval. Nog een filmpje dat honderdduizenden keren werd bekeken.

Eén van daders is nog zoek. Volgens het OM maakten ze deel uit van een grotere club overvallers die ook nog overvallen in onder meer Mijdrecht en Oss pleegden De overige verdachten zijn niet gepakt. De buit is nooit teruggevonden. Een gouden hangertje van Scheich werd deels teruggevonden in een klomp goud van een paar kilo. Die werd onderschept in Duitsland bij een controle.

De eigenaar van de juwelier in Groningen was bij de zitting aanwezig. Slagter: “Balen: ze hadden veel hogere straffen moeten krijgen. Er zijn door hun vier mensen met een wapen bedreigd. Zelfs een medewerkster van een bakkerij die kwam kijken.” Slagter heeft een vordering van 85000 euro ingediend. De buit bedroeg destijds ruim 150.000 euro.

In de papieren editie van DvhN is morgen meer te lezen over de zitting