Het leven van Cor

Boek over Cor van Hout
Boek over Cor van Hout

Valt er nog iets te schrijven over Cor van Hout wat nog niet bekend is, dacht ik toen ik hoorde dat er een boek over de oud-Heineken ontvoerder zou verschijnen. Wordt het een herhaling van zetten? Het boek Cor blijkt echter een erg leeswaardig werk te zijn. Een compleet portret, geschetst door mensen hem echt goed kenden.

Een mooie anekdote uit het boek. Cor van Hout zat een keer in Spanje op een terras met de Haagse hasjhandelaar Rob de Wit en de later vermoorde Gerrie Bethlehem.

Cor vertelde een derde persoon die bij hen aan tafel zat, dat hij eigenaar was van een supermarktketen in Spanje. Cor wees op een supermarkt verderop, met de naam Super-Cor. De Marokkaan kon hier wel even gratis boodschappen doen. Als hij bij de kassa maar zei dat het met Cor geregeld was. En daar ging de enthousiaste man. Om even later verbaasd terug te komen, na herrie bij de kassa.

Het verhaal is één van de vele anekdotes die in het boek staan. Cor is beslist niet alleen de Heineken-ontvoering die opnieuw verteld wordt. Korterink heeft in de afgelopen jaren gesproken met tientallen mensen die Van Hout goed kenden.

De goudstaven van Cor
De goudstaven van Cor

Zo vertelt ook zus Laura over haar in 2003 geliquideerde broer. En over goudstaven: ooit waarschijnlijk een deel van het losgeld van de Heineken-ontvoering. Harry Lensink en Marian Husken van Vrij Nederland schreven een boek waarin het nooit teruggevonden losgeld aan de orde komt, De Jacht op crimineel geld.

Cor is een mooi boek over een markante man die ondanks de humor die hij had, wel een persoon was die een een gewetenloze misdaad pleegde. De ontvoering van een hardwerkende ondernemer.