Gekneveld, gedood en in brand gestoken

Het Tjeukemeer en de Ulesprong
Het Tjeukemeer en de Ulesprong

Een spijkerharde afrekening of een gewelddadige afstraffing? De man die donderdagochtend dood werd aangetroffen op een parkeerplaats aan het Tjeukemeer was vastgebonden en in brand gestoken. Alles wijst op een moord in het criminele circuit.

Het is een top recreatieplek daar aan het grootste binnenmeer van Friesland. De Ulesprong is befaamd onder zeilers, bootjesmensen en feestliefhebbers. Over twee weken staat er een deinende mensenmassa en klinken ver over het Tjeukemeer de basdreunen van het Beachrockers Festival.

Donderdag  20 juni is het ook een komen en gaan van mensen. Maar met recreëren of feesten heeft het niets te maken. Forensisch specialisten, rechercheurs en later ook leden van de Mobiele Eenheid kammen het gebied uit. Op de parkeerplaats ligt een vastgebonden, verbrande en gedode man. Hij is zo verbrand, dat aanvankelijk het geslacht van de persoon niet eens is te bepalen.

“We hebben er weer eentje”,  zucht een politiechef die dag aan de telefoon. ‘Weer eentje’ is de vierde moordzaak binnen een halfjaar in Friesland.

De moord op Eker was waarschijnlijk wietgerelateerd
De moord op Eker was waarschijnlijk wietgerelateerd

In januari werd Henk Eker doodgeschoten in Oosterwolde, Bij de woning werd een grote partij wiet gevonden. Vervolgens onderzocht de recherche in maart de dood van Abdi Awale in Sneek: doodgestoken in een woning. In Harlingen werd in mei Jacob Vellinga gedood tijdens een dronkenmansruzie. De vierde is  de omgebrachte man aan het Tjeukemeer.

Het is in het hele Noorden raak. Met twee dubbele moorden in Groningen, een doodgestoken prostituee in de Groninger rosse buurt en een crime passionel in Emmen staat de teller eind juni 2013 op tien slachtoffers.

Normaal gesproken zijn er in de drie noordelijke provincies zo’n acht moord- en doodslagzaken per jaar. Het huidige aantal is uitzonderlijk. De huidige onderzoeken vreten capaciteit. Lopende recherche-onderzoeken op andere terreinen worden stilgelegd. Speurders mopperen.

Wie is de man van de Ulesprong? Zijn identiteit is nog niet vastgesteld. Het feit dat hij is vastgebonden en in brand gestoken duidt op gijzeling en een poging sporen uit te wissen, Niet duidelijk is of de man op de parkeerplaats is gedood of ergens anders. Het boeien kan gebeurd zijn om vervoersredenen. Het meer ligt vlakbij de A6.

Het lijkt op een afrekening in het criminele circuit. In Friesland en Groningen worden de  laatste maanden om de haverklap hennepkwekerijen geript. Criminelen lokaliseren door het volgen van telers en knippers en het onder druk zetten van stroomaftappers wietkwekerijen. Ze wachten tot de planten oogstrijp zijn en halen een plantage leeg.

Dat leidt tot soms tot gewelddadige confrontaties tussen bewakers of eigenaren van wietkwekerijen en de criminelen die op roof uit zijn. Mogelijk is de gevonden man een betrapte ‘ripper’. Van deze confrontaties en van het rippen wordt maar zelden aangifte gedaan.

Iemand moet toch in de komende dagen als vermist opgegeven worden. Als het om iemand uit het buitenland gaat of een illegaal in Nederland verblijvende man, wordt dat lastiger. Er zal inmiddels DNA van de man zijn afgenomen. Wellicht levert dat een hit op onder vermiste personen of iemand in de DNA-databank.

Overigens is het niet de eerste keer dat de politie geconfronteerd wordt met een dodelijk misdrijf aan het meer. In 1994 werd de Amsterdammer en drugsboef Ronnie Spa er gevonden in het water. Zijn lichaam was verzwaard, maar kwam toch bovendrijven. De zaak is de boeken ingegaan als onopgelost.

Een bijzondere zaak, daar aan het Tjeukemeer.

Info? mickvanwely@gmail.com