Nieuwe ontwikkeling in OM contra forensisch specialist
Zijn naam doet denken aan de legendarische Dr. Strangelove, het karakter uit de gelijknamige film van regisseur Stanley Kubrick. Maar Dr. Spendlove is geen personage uit een film. Hij is forensisch patholoog en deskundige bij rechtszaken. Aanvankelijk ingeschakeld door justitie én advocaten, maar vorig jaar op een zijspoor gezet door het college van procureurs-generaal. De top van het OM.
De afdelingen van het OM mogen geen gebruik meer maken van de specialist in niet-natuurlijke doodsoorzaken, omdat de in Zwitserland wonende forensisch specialist onbevoegd zou zijn. Hij staat niet ingeschreven in de landelijke artsenfederatie KNMG.
Nederland kent geen opleiding tot forensisch patholoog, alleen tot klinisch patholoog. En die studie heeft Spendlove niet gevolgd. De specialist rondde wel in Duitsland en Zwitserland een specialistische opleiding tot forensisch patholoog af. ‘Verwarring om papiertjes’, noemt zijn advocaat Esther Vroegh het.
Dit leek allemaal eerst geen enkel probleem. Totdat Spendlove zich bij contra-expertises in opdracht van het OM kritisch uitliet over het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Onder meer bij de babylijkenzaak in Geleen. Spendlove zei dat het NFI onzorgvuldig was geweest en fouten had gemaakt. Maar kritiek op het NFI ligt gevoelig. Hét forensisch onderzoeksinstituut van justitie had aanvankelijk een monopoliepositie in Nederland en drijft op overheidsgeld.
Spendlove wordt door de top van het OM beschuldigd van valsheid in geschrifte en misbruik van zijn titel. Maar een datum voor een zitting laat maar op zich wachten. Intussen zit Spendlove zich thuis te verbijten. Hij is in feite, zo voelt hij dat, ‘kalt gestellt’ door het OM vanwege zijn kritische houding. Wat wil het OM nou? Vroegh en Spendlove hebben al maanden niets gehoord. Ze zijn het zat.
Deze week is een brief naar het college van PG’s gegaan. Vroegh wil per direct weten van de top van justitie of er een zaak tegen Spendlove komt of niet. Blijft het stil van de kant van het OM, dan verzoekt ze de rechtbank van Rotterdam om beëindiging van de strafzaak/vervolging. Het OM is aan de beurt. Heeft de top van justitie gebluft in de hoop dat Spendlove capituleert of staat het OM sterk en laat justitie het tot een zitting komen?
Wordt vervolgd.
Bij forensisch onderzoek in de dubbele moordzaak van Leendert en Lisa van der Lei (Groningen, 1991) stelde een NFI-medewerker zich kritisch op. Deze Eikelenboom begon later een eigen bureau, IFS. Nog zo’n luis in de pels van het OM.