De ABC-moord: het proces (update/eis)

Ehsan M. (22)
Ehsan M. (22)

Janny de Kruys-Deen (88) werd op 16 juni 2009 ’s ochtends vroeg dood aangetroffen in haar bed in een kamer van het verpleeghuis ABC in Meppel. Ze was vastgetaped en half ontkleed. Mensonterend. Vandaag staat de verdachte van de moord op de vrouw voor de rechtbank in Assen.

Bijna vier lang kon de politie het ABC-mysterie niet oplossen. Er werd zelfs een DNA-bevolkingsonderzoek gehouden. Uiteindelijk was er toch succes.

Ehsan M. (22) werd eind 2012 opgepakt nadat hij DNA moest afstaan voor de mishandeling van agenten. Er was een match met een spoor op het lichaam van De Kruys-Deen. Bijzonder detail: M. was eerder al opgeroepen om DNA af te staan voor het DNA-bevolkingsonderzoek, maar weigerde toen.

M. ontkent de vrouw om te hebben gebracht. Is de DNA-match genoeg om hem te veroordelen? Wat is het aanvullend bewijs dat justitie zegt gevonden te hebben in de woning van M. in Meppel?

Volg vandaag de rechtszaak op Twitter: @mickvanwely

UPDATE: Het openbaar ministerie (OM) in Assen heeft vrijdagmiddag acht jaar cel en tbs geëist tegen verdachte Ehsan M. (22) voor het ombrengen van Janny de Kruys-Deen (88) uit Meppel. De officier van justitie achtte doodslag bewezen.

Op het lichaam van De Kruys-Deen en tape waarmee de vrouw was vastgesnoerd zat naast DNA ook een vingerafdruk van M. De tape kwam volgens het Nederlands Forensisch hoogstwaarschijnlijk van een rol tape die in de woning van M. was gevonden.

Een sleutel in de woning paste op het slot van een fiets die vlakbij het verzorgingstehuis was aangetroffen. Justitie gaat ervan uit dat de fiets door de moordenaar is gebruikt. Naast de fiets waren voetafdrukken gevonden die overeenkwamen met een voetafdruk op de vensterbank van de kamer van het slachtoffer.

De advocaat verweet het OM tunnelvisie. Volgens haar is er sprake van een andere dader. Ze baseer zich onder meer op het gegeven dat er DNA van een onbekende persoon is aangetroffen op de recherbil van De Kruys-Deen.

Gedragsdeskundigen verklaarden M. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft onvoldoende controle op zijn impulsen, kent antisociale trekken en is zwakbegaafd.

Uitspraak: 14 juni