Boek over Tottie de tunnelgraafster

Het verhaal van Tottie
Het verhaal van Tottie

De tunnelgraafster van Breda. Het klinkt als de titel van een oorlogsfilm, maar is het niet. De tunnelgraafster is Tottie Kiel. Ze voerde wel een oorlog: tegen haar gevangenhouding. En met succes.

Het nieuwe boek van misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink schreef hij hij samen met zijn dochter Anna. Dat is bijzonder: vader en dochter in de misdaadjournalistiek.

Anna Korterink schreef eerder Bij de rechtbank over spraakmakende strafzaken. Hendrik-Jan heeft al veel meer boeken op zijn naam staan. Voor zijn laatste boek dook hij in de wereld van de HaagsePenoze.

Hulda ‘Tottie’ Kiel wist het toen ze de gevangenis in werd gereden: ik ga ontsnappen. De vrouw uit Boxtel was in april 2008 veroordeeld tot acht jaar cel voor een dubbele poging doodslag. Een steekpartij in een woonwagenkamp.

tottie opsporingTottie greep in 2010 in de koepelgevangenis van Breda haar kans. In een huisje op het terrein van de gevangenis groef ze zich heimelijk naar de vrijheid. Onder de bajesmuur door. Eerst met haar handen, later met een verfkrabber. Ze klom in een straat in Breda omhoog uit de tunnel. Duwde een paar stoeptegels opzij en verdween in de nacht.

De ontsnapping was groot nieuws. Tottie’s gezicht werd getoond in Opsporing Verzocht. Ze kon een schamele drie weken genieten van haar vrijheid. Toen werd ze gepakt. In die paar weken legde Tottie wel de basis voor haar huidige relatie.  Van de man die ze in een kroeg ontmoette kreeg ze een kind.

Hendrik-Jan en Anna beschrijven in het boek de gebeurtenissen in het kamp, de rechtszaak en vooral de tijd van Tottie in de bajes. Ze vertelt op zeer humoristische wijze over bekende medegedetineerden, een directeur die houdt van zijn vrouwelijke bajesklanten en haar voorbereiding op de ontsnapping.

Tottie’s vlucht is een geweldig leuk en bijzonder boek. Entertainment. Het biedt een gedetailleerd en onthullend kijkje in het leven tussen de bajesmuren en vertelt het verhaal van een eigenzinnige en vastberaden vrouw die weigert te capituleren voor onrecht wat de vrouw in haar ogen is aangedaan.

Het is een echte ‘Korterink’: veel oog voor details en vlot geschreven. Een aanrader. Kijk ook hier na het interview met Tottie bij De Wereld Draait Door.

271 pagina’s, 18,95 euro, uitgegeven door JustPublishers