Bedreigingen in de rechtbank en bij het OM

Van gooien met stoelen tot bedreigingen thuis
Van gooien met stoelen tot bedreigingen thuis

BNNToday:

Rechters en personeel van rechtbanken worden zo’n veertig keer per jaar bedreigd. Justitie telt onder personeel ongeveer hetzelfde aantal bedreigingen. De bedreigingen variĆ«ren van verbale uitlatingen van onvrede tot persoonlijke doodsbedreigingen, waardoor veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden.

Dat blijkt uit navraag bij de Raad van de Rechtspraak en justitie. Deze maand stonden twee mannen voor de rechter voor het bedreigingen van rechters. Over twee weken staat York M. voor de rechtbank Amsterdam. Hij wordt verdacht van de granaataanval op de Amsterdamse rechtbank in 2011. Ivo Opstelten noemde dat een aanslag op de rechtsstaat.

Rechters zien dat ze steeds meer als persoon worden benaderd in plaats van als ‘de rechtbank’, zegt de Raad. Ze vinden dat niet altijd even prettig. Dit gebeurde onder meer bij het Wilders-proces.

Aan de andere kant moeten rechters wel. Ze worden geacht uit de ivoren toren te komen en de pers heeft meer mogelijkheden in de rechtszaal door nieuwe persrichtlijn. Een woordvoerder van het Parket-Generaal zegt dezelfde ontwikkeling te zien bij justitie.

Luister hier naar een item over de bedreigingen en een toelichting van rechter Jan Moors van de Amsterdamse rechtbank (afgelopen donderdag bij BNNToday)

bnntoday logo