De advocaten uit het liquidatie-onderzoek 26Koper zullen er niet blij mee zijn geweest. Binnen korte tijd werden twee mogelijke doelwitten van de ‘moordservice’ die zouden getuigen, neergemaaid. Dat kan bijna geen toeval zijn. Het toch al prestigieuze en omvangrijke onderzoek is er nog meer beladen door geworden.
Mochten de acht verdachten inderdaad liquidaties voorbereid hebben zoals justitie denkt of zelfs uitgevoerd, dan is de vraag hoeveel het er dan zijn geweest. De lijst van potentiële slachtoffers wordt naarmate het onderzoek voortduurt, steeds langer.
Inmiddels zijn er door justitie vijf moorden genoemd die gelinkt worden aan de ‘moordservice‘ van de onderwereld. Dat is op basis van verklaringen die zijn afgelegd door getuigen of aanwijzingen zoals peilzenders of telefoons van de verdachten en aantekeningen in de ‘bedrijfsadministratie’ die bij een verdachte is gevonden. Een notitieblok met aantekeningen over onder andere uitgaven voor, zoals het OM zegt, wapens en verdachten die observaties uitvoerden.
Het gaat om de liquidaties van Mohammed Alarasi in (Amersfoort, 2014), Samir Jabli (Amersfoort, 2014), Rinus Moerer (Steenbergen, 2014), een moord in Spanje en de ‘Febo-moord’ op Hassan Ait Khouda in (Amsterdam, 2008).
Alarasi was volgens de politie mogelijk een vergismoord. Het daadwerkelijke doelwit was Jabli. Die zou een partij coke achterover hebben gedrukt. Moerer werd waarschijnlijk geliquideerd vanwege een onderschepte partij coke. Over de moord in Spanje zijn verklaringen afgelegd door getuige B. Volgens hem was verdachte Jaouad ‘Joey’ W. hier mogelijk verantwoordelijk voor.
Dezelfde Surinaamse verdachte wordt ook de getuige genoemd als mogelijke schutter bij de moord op Khouda bij de Febo in Amsterdam. Ook hier zou sprake zin geweest van een drugsconflict.
De vraag is wie het slachtoffer in Spanje was. Er zijn twee opties: de moord op de Surinaamse Amsterdammer Nekke Green in 2011 of de liquidatie van de ‘Mocro’ – onderwereldkoning Samir ‘Sammy Scarface’ Bouyakhrichan in 2014. Een absolute topcrimineel. die pijlsnel carrière maakte. De eerste optie lijkt waarschijnlijker.
Dat zijn er nog vier andere moorden die een link hebben met de 26Koper-zaak. Allereerst zijn dat twee mannen van wie foto’s op een SD-kaart stonden die bij de verdachten werd gevonden. Ze werden geobserveerd en gefotografeerd. Ze stonden dus mogelijk op een dodenlijst, maar zouden ook getuigen bij de rechter-commissaris. Beide zijn er niet meer. Abderrahim Belhadj werd geliquideerd in mei in Amsterdam en Ranko Scekic deze week in Utrecht.
Tenslotte is er nog de ‘Spyshop-moord’. In september 2015 schoot een man op een motor de Spyshop-eigenaar Ronald Bakker dood voor zijn woning in Huizen. Kort daarvoor waren rechercheurs in zijn winkel geweest om te praten over gps-trackers van de verdachten uit het onderzoek 26Koper, die bij hem waren aangeschaft.
Was de boodschap van de killers dat praten of meewerken met de politie, in welke vorm dan ook, altijd wordt afgestraft met een kogelregen?
De ‘moordservice’ had vorig jaar acht criminelen in het vizier. Een ontvoering in het softdrugsmilieu zou volgens een getuige de basis zijn voor een langslepend conflict. Twee zijn inmiddels dood, zes lopen nog rond. Crimineel en getuige B. die uitgebreid verklaard heeft bij de politie, staat als potentieel doelwit met stip op plek één.
De Telegraaf volgt het onderzoek 26Koper vanaf het allereerste begin. Acht verdachten zitten inmiddels bijna een jaar vast op verdenking van de deelname een criminele organisatie, het voorbereiden van liquidaties en grootschalige wapenhandel. Check site en krant voor nieuwe ontwikkelingen. Tips? Mail naar m.van.wely@telegraaf.nl