Een avond in april 1967. Vader De Vries heeft net een bad genomen en de zes kleine De Vriesjes plonzen daarna in hetzelfde water.
De 11-jarige Peter ziet hoe de streng gereformeerde pa daarna met militaire precisie de boekhouding doet. Iedere uitgegeven cent wordt verantwoord. Het is een ritueel dat zich iedere zaterdagavond bij het gezin De Vries voltrekt.
‘Ik heb altijd een afkeer van dat geldgepietepeuter gehad. Vind het een beetje lachwekkend. De boekhouding is rond… Nou gefeliciteerd! Ik kijk altijd gewoon wat ik in mijn broekzak heb. Dat is wat ik bezit en als het er niet meer is, heb ik het uitgegeven. Klaar. Die boekhouding klopt ook altijd’, schrijft De Vries in zijn nieuwe boek De R van rebel.
In het boek beschrijft de misdaadverslaggever zijn jeugdzonden. De jonge Peter zette zich af tegen de kleinburgerlijkheid thuis. Hij kende een moeizame relatie met zijn ouders. Vooral met zijn moeder, die hij omschrijft als een kille vrouw.
Qua jeugdzonden ging De Vries niet echt over de schreef. Het bleef bij diefstal (thuis en in de winkel) en een knokpartijtje. Op school wist maar één leraar De Vries te motiveren: meester Pijlman.
Woensdag op de boekpresentatie in Amsterdam toverde De Vries hem uit de coulissen. ‘Opgespoord in Frankrijk’, vertelde hij.
Het boek De R. van Rebel is mooi en vlot geschreven en zit vol humor. Het laat zien waar de drive van hem vandaan komt en ontleedt een moeizame relatie tussen kind en ouders.
Het boek is gratis tussen 30 april en 12 mei verkrijgbaar bij Het Kruidvat, bij de aankoop van twee producten.