Precies 15 jaar geleden op vrijdag 21 maart werd in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen het lichaam van de psychologe Els Slurink gevonden. Een steek in haar hart maakte een einde aan het leven van de Groningse. Wie pleegde de moord op deze ambitieuze vrouw? En waarom is het zo’n ontzettend complexe zaak?
Het Van Brakelplein is een fraai plein aan de zuidwest-rand van het Groninger stadscentrum. Als Els Slurink uit de raam van haar benedenwoning naar buiten kijkt, ziet ze op heldere dagen de zonnestralen spelen met het water van de vijverfontein. Studenten luieren in het gras en in de drukte van de stad lijkt ver weg.
Op 21 maart rond kwart voor twee in de middag kijken collega’s van Els op het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie op hun horloge. Els is laat en dat is niets voor haar.
De Groningse zou met collega’s een gesprek voeren over financiële onvolkomenheden die ze had ontdekt bij Jeugdzorg. Els komt niet en is ook thuis niet bereikbaar. De medewerkers besluiten later die middag om naar haar huis te gaan. Omdat niemand de deur opendoet en de gordijnen dicht zijn , bellen ze de politie.
Agenten die woning betreden zien in de woonkamer Els liggen. Op de grond en op haar rug. Ze is gekleed in haar dagkleren en ter hoogte van haar hart is een rode vlek te zien. Even later brengt een buurvrouw haar hand naar de mond van verbazing als ze hoort dat Els dood is en de politie met linten de omgeving afzet.
Die avond speelt FC Groningen thuis in het Oosterparkstadion tegen NAC. Politiepaarden steigeren strijdlustig tegenover groepen FC-supporters op het veld achter het stadion. De politie heeft de handen vol aan de relschoppers en het onderzoek aan het Van Brakelplein.
Het politiekorps Groningen heeft er een moordzaak bij. De eerste van drie in twee maanden die lange tijd zullen prijken op de later gevormde lijst met cold case zaken. Het jaar 1997 is wat dat betreft een beroerd jaar.
Uit sectie op het lichaam blijkt dat de psychologe aan één steek recht in het hart is bezweken. Mogelijk met een schaar. Het moordwapen vindt de recherche niet. Els moet die nacht of avond ervoor zijn omgebracht. Roof lijkt niet het motief, want kostbare spullen in de woning zijn onaangeroerd. Van een limonadeglas stelt de technische recherche een onbekende vingerafdruk veilig. Onder de nagels van Els zit dna-materiaal van een mogelijke dader.
Frappant is dat er geen braaksporen zijn. Er zijn drie mogelijkheden: Els heeft haar moordenaar binnengelaten, de persoon is via de opengelaten achterdeur naar binnen gekomen of de haar belager heeft de achterdeur geopend met een sleutel die hij of zij had.
In de tuin vindt de recherche afdrukken van stevige legerkistjes. In de afdrukken zitten naalden van een conifeerachtige boom. Zo’n boom stond er niet in de tuin van Els.
De recherche gaat wroeten in haar sociale- en werkomgeving en werkt op basis van de bevindingen scenario’s uit. Conclusie: het kwaad kon bij Els van meerdere kanten komen. De belangrijkste scenario’s op een rij:
Scenario 1: een dreigend fraudeschandaal
Els ontdekte dat er bij Jeugdzorg was gesjoemeld met geld. Ze had hier een gesprek over met collega’s. Mogelijk wilde iemand voorkomen dat ze uit de school zou klappen over de fraude. De recherche acht het mogelijk dat iemand hierover met Els wilde praten en dat een gesprek uit de hand liep. De computer van Els op het werk werd door het Nederlands Forensisch Instituut in 2004 geanalyseerd. Er bleken op de dag voordat Els werd vermoord bestanden te zijn gewist op de pc. Waren het bestanden met belastende informatie?
Scenario 2: de boze zedenverdachte
Els maakte rapporten op voor kinderbescherming en de rechtbank over incestverdachten. De rapporten belandden ook bij de verdachten zelf. Was het een boze zedendelinquent die de putdeksel door haar ruit had gegooid en het niet tot een tweede waarschuwing wilde laten komen?
Scenario 3: de gefrustreerde ex of een teleurgestelde ‘scharrel’
De psychologe was eerder getrouwd met K. uit Utrecht. Ze woonden samen in Veenendaal en scheidden in 1994. Kon de ex het niet verkroppen dat Els bij hem was gegaan? Na K. had de Groningse nog twee relaties. Eén ervan was een getrouwde man die ze had ontmoet in een fitnessclub. Brak Els weer een hart? Of dreigde een heimelijke relatie uit te komen?
Scenario 4: de indringer
Els had op de avond van 20 maart een videofilm gehuurd, de Godfather. Had iemand haar gevolg tot de deur en Els de woning ingedrukt bij thuiskomst? Dit lijkt onwaarschijnlijk omdat er geen sporen waren van een worsteling en Els in de woonkamer was gevonden.
De rechercheur van het cold case team
Dinsdagavond (20 maart) heb ik nog even gebeld met Anjo van der Helm van het cold case team van de noordelijke recherche. Wat maakt de zaak Slurink zo lastig?
Van der Helm: “Het grote probleem is dat we zo weinig hebben. Geen wapen en een beperkt dna-profiel dat alleen gebruikt kan worden om verdachten uit te sluiten. Er is eigenlijk alleen maar de vingerafdruk op het glas. We hebben nog aandacht gevraagd voor haar gestolen fiets, maar die is nooit teruggevonden.”
En wat is voor de rechercheur het meest waarschijnlijke scenario? “Het is goed mogelijk dat de oplossing van de zaak ligt in de fraude die ze had ontdekt. Omdat ze daar op de 21ste een afspraak over had.”
De moord op Els Sleurink is één van de 26 cold case zaken uit het Noorden. Weet u meer over de fiets, de fraude die Els had ontdekt of een mogelijke ruzie met een zedendelinquent? Of heeft u andere informatie?
Mail dan met mickvanwely@gmail.com Info wordt discreet behandeld.
Mick van Wely
Kijk voor meer cold case zaken hier